Hvad er viskose? Her er alt du skal vide
Hvad er viskose lavet af? Kan man ånde i viskose? Og hvad er forskellen på rayon og viskose? Bliv klogere på viskose stof i denne guide. Læs her.
Værd at vide om viskose
Viskose er et utroligt alsidigt og populært tekstil, men hvad er det egentlig lavet af, og hvordan opfører det sig i praksis? I denne guide besvarer vi de mest almindelige spørgsmål om viskose, så du kan blive klogere på materialets egenskaber, fordele og udfordringer. Kan man ånde i viskose? Hvad er forskellen på rayon og viskose? Og krymper viskose egentligt i tørretumbleren?
Læs videre og bliv meget klogere på, hvorfor viskose er et foretrukket materiale i tøjproduktion, hvordan det adskiller sig fra andre fibre, og hvordan du bedst plejer det for at bevare dets smukke udtryk og lange holdbarhed.
Derfor bruger vi viskose hos A Working Theory
Hos A Working Theory arbejder vi med slow fashion, hvor kvalitet, ansvarlighed og langtidsholdbare designs er i fokus. Vi ønsker at skabe tøj, der ikke blot ser smukt ud, men også føles behageligt og kan holde i mange år. Derfor har vi valgt at bruge LENZING™ ECOVERO™ viskose, som er et af de bedre alternativer til konventionel viskose.
Konventionel viskose kan være problematisk på grund af høj miljøbelastning, stort vandforbrug og manglende gennemsigtighed i produktionsprocessen. Med LENZING™ ECOVERO™ har vi fundet et certificeret alternativ.
LENZING™ ECOVERO™-fibre er certificeret med det anerkendte EU Ecolabel for tekstilprodukter (licensnr. AT/016/001). Dette mærke tildeles produkter, der opfylder høje miljøstandarder. Vigtige kriterier for evaluering omfatter produktionsprocesser, der begrænser brugen af stoffer, der er skadelige for menneskers sundhed eller miljøet, samt minimerer væsentlige miljøpåvirkninger. Den ansvarlige produktion af LENZING™ ECOVERO™-fibre bruger mindst 50% mindre vand og udleder mindst 50% mindre CO2 sammenlignet med almindelige viskosefibre ifølge Higg MSI^, og dermed bevares værdifulde ressourcer for kommende generationer.
LENZING™ og ECOVERO™ er varemærker tilhørende Lenzing AG.
Vores valg af viskose handler også om komfort og pasform. Den viskose, vi bruger, er:
-
Utroligt blødt og føles luksuriøst mod huden.
-
Let og åndbart, så det holder dig kølig og behagelig hele dagen.
-
Farveægte, så det bevarer sin dybe farve vask efter vask.
-
Smukt draperet, hvilket giver et elegant og flatterende fald.
Som en del af vores designfilosofi fokuserer vi på at skabe tøj, der kan bæres år efter år - uafhængigt af trends. Vi udvikler klassiske styles, der kan kombineres på tværs af sæsoner, og som er skabt til at holde både i kvalitet og udtryk. Med vores materialevalg kombinerer vi æstetik, komfort og ansvarlighed - så du kan føle dig godt tilpas i dit tøj, både fysisk og med god samvittighed.
Hvad er viskose?
Viskose (også kendt som rayon og viscose) er en type regenereret cellulosefiber. Det vil sige, at man udvinder naturlig cellulose fra planter (typisk træ) og omdanner den kemisk til tekstilfibre. Resultatet kan kaldes man made fibers - fibrene stammer fra naturen, men selve fremstillingen kræver en omfattende menneskeskabt proces. Viskose blev oprindeligt udviklet som et billigere alternativ til silke på grund af sin bløde, glatte struktur og flotte drapering. I dag bruges viskose i mange tekstiler, bl.a. som erstatning for silke eller bomuld, fordi det føles behageligt og ser eksklusivt ud, men til en lavere pris.
Hvad er viskose lavet af?
Viskose bliver lavet af cellulose fra plantemateriale, som oftest træ. Råmaterialet kan komme fra træer som bøg, gran, fyr, eukalyptus eller endda bambus. Træfibrene bliver nedbrudt og opløses ved hjælp af kemikalier, indtil der dannes en tyktflydende træmasseopløsning kaldet netop "viskose". Massen bliver derefter presset gennem fine dyser for at danne tynde tråde af regenereret cellulose, som bagefter bliver spundet til garn, der væves eller strikkes til stof. Kort sagt: viskose er lavet af træ (eller andre planter), der er blevet omdannet til tekstilfibre ved hjælp af en kemisk proces.
Kan man ånde i viskose?
Er viskose åndbart? Ja, viskose er et stof, der i den grad lader huden ånde. Fibrene absorberer fugt fra huden rigtigt effektivt. Faktisk kan viskose optage næsten dobbelt så meget vand som bomuld. Dette betyder, at f.eks en viskose skjorte eller viskose bluse kan opsuge sved og holde huden tør, og vil derfor føles behagelig - også i et varmt og indelukket mødelokale eller på en travl, hvor du er på farten.
Samtidig er viskose ikke særligt varmeisolerende, materialet er let og klæber sig ikke til kroppen. Kombinationen af lethed og høj fugtabsorbering gør viskose helt ideelt til varmt vejr, fordi det hjælper med at holde dig kølig og komfortabel.
Hvad er forskellen på rayon og viskose?
I praksis er der ingen væsentlig forskel - rayon er det overordnede navn for regenererede cellulosefibre, og viskose er en bestemt type rayon. Faktisk bruges ordene ofte i flæng. Viskose kaldes ofte rayon i udlandet, og de to betegnelser refererer til det samme materiale.
Hvor meget krymper viskose?
Viskose kan krympe mærkbart ved vask, især hvis det vaskes forkert. Typisk vil viskose krympe omkring 3-5% ved første vask. Hvor meget, det helt præcist krymper, afhænger af vævning og forbehandling af stoffet. Den viskose vi bruger krymper f.eks. mindre end konventionel viskose - ofte under 3%.
Krymper viskose i tørretumbler?
Ja, der er i hvert fald risiko for det. Du bør undgå tørretumbling af viskose, fordi stoffet let krymper under høje varmeforhold. Varmen og omtumlingen får fibrene til at trække sig sammen (og slider iøvrigt unødigt på dit tøj). Ud over at viskose stof krymper, når det tumbles, kan tørring i maskine også forværre krøller og trække tøjet ud af facon.
Visse typer viskose kan dog genvinde sin form ved strygning eller dampning, så længe krympningen ikke har været for voldsom.
Den sikreste metode til at holde dit viskose tøj smukt og give det en lang levetid er ved at lade det lufttørre for at bevare faconen og størrelsen.
Krøller viskose?
Ja, viskose har en tendens til at krølle. Fibrene i viskose mister op til halvdelen af deres styrke, når de er våde, hvilket betyder, at stoffet let får folder og krøller under vask og tørring. Viskose krøller også relativt let, når det er i brug (altså: imens du har det på), især hvis stoffet presses eller foldes. Sammenlignet med f.eks. polyester, der næsten ikke krøller, så krøller viskose nemmere.
Men viskoses tilbøjelighed til at krølle afhænger også af stoffets kvalitet. Hos A Working Theory vil du opleve, at vores skjorter i viskose generelt holder sig pæne i løbet af dagen. Og da viskose nemt bliver påvirket af varme, vil din kropsvarme som oftest bevirke, at små folder, der kan opstå, retter sig ud igen helt af sig selv.
Skal viskose stryges?
Ofte vil svaret være ja. Viskose skal typisk stryges efter vask for at blive pænt glat. Stryg altid viskose på lav varme, da damp - særligt på sømme - kan få kvaliteten til at udvide sig lidt og få sømmene til at "boble".
Undgå desuden at presse strygejernet direkte mod stoffet (hold det evt. med afstand til viskosen og lad dampen gøre arbejdet). På den måde undgår du at beskadige fibrene.
Du kan også helt undlade at bruge damp. I mange tilfælde får materialet et mere glat udtryk, hvis du stryger uden damp.
Hvor kommer viskose fra?
Geografisk foregår viskoseproduktionen mange steder i verden. Der bliver produceret store mængder viskose i Asien (f.eks. i Kina, Indien og Indonesien), men også i Europa bliver der produceret viskose.
Historisk set blev viscose opfundet af franskmanden Hilaire de Chardonnet i slutningen af 1800-tallet og derefter patenteret i England.
Er viskose et naturprodukt?
Både ja og nej. Viskose stammer fra naturlige råmaterialer, men fordi det gennemgår en kemisk forarbejdning, regnes det af mange ikke for et rent naturprodukt ligesom uld, hør og bomuld.
Bomuld og hør kan bruges stort set direkte efter høst og forarbejdning, mens viskose kræver, at man opløser og genopbygger plantematerialet ved hjælp af kemi. Resultatet, viskosefiberen, er altså menneskeskabt, selvom udgangspunktet for viskose-stoffet er naturligt. Derfor er viskose ikke er et naturprodukt i klassisk forstand, men snarere et “kunstprodukt baseret på naturmateriale”.
Er viskose bomuld?
Nej, viskose er ikke bomuld - det er to forskellige tekstilfibre. Bomuld er en naturlig fiber, der kommer fra bomuldsplanten og bruges direkte i spindeprocessen, mens viskose er en fiber, der bliver fremstillet ved at omdanne træmasse kemisk.
De to materialer har dog en del til fælles: Begge er åndbare, bløde og absorberende. Mod huden føles viskose føles behageligt blødt som bomuld.
Er viskose syntetisk?
Viskose er ikke fuldt syntetisk, men den er heller ikke en naturlig fiber. Syntetiske tekstiler som polyester, nylon og akryl bliver lavet af petroleum/olieprodukter gennem kemiske reaktioner, mens viskose laves af naturlig plantecellulose ved hjælp af kemikalier.
Fordi viskose bygger på et naturligt råstof, adskiller den sig fra rent syntetiske fibre. Men fremstillingsprocessen gør, at det ikke er en “naturlig” fiber på samme måde som uld eller bomuld. Man kan sige, at viskose er kunstigt fremstillet af et naturligt materiale.
Hvordan vaskes viskose?
Vaskeanvisning for viskose: Vi anbefaler, at du vasker viskose ved 30 grader. Lad tøjet tørre på en bøjle, og ret det ud med hænderne for at minimere krøl. Gnub eller vrid ikke stoffet, da det kan beskadige fibrene. Vi har desuden lavet en guide til hvordan du fjerner gule pletter på hvidt tøj og artiklen Hvordan får man makeup af tøj?
Strygning anbefales for at opnå den mest lækre og bløde finish - og når først tøjet er strøget, holder det sig pænt gennem dagen.
Fordele ved viskose
- Blødt og behageligt: Føles silkeagtigt, klæber ikke til kroppen og bliver ikke statisk.
- Åndbart og fugtabsorberende: Viskoses åndbarhed holder kroppen kølig og tørrer hurtigt.
- Let med flot fald: Draperer smukt og minder om silke.
- Alsidigt: Kan varieres i tekstur og blandes med andre fibre for bedre egenskaber.
- Prisvenligt luksusalternativ: Har et eksklusivt look uden at koste lige så meget som silke.
- Farveægte: Holder farverne flotte og falmer mindre ved vask.
- Biologisk nedbrydeligt: Nedbrydes hurtigere end syntetiske materialer.
Ulemper ved viskose
- Miljøbelastning: Kræver meget vand og kemikalier, og derfor bør du altid vælge viskose, der er certificeret med EU Ecolabel.
- Krymper let: Skal vaskes skånsomt ved lave temperaturer og uden tørretumbler.
- Krøller nemt: Skal ofte stryges for at holde sig pænt. Dette hænger dog ofte sammen med den kvalitet, viskosen er produceret i.
Viskose vs polyester
Der er stor forskel på viskose og polyester, både hvad angår komfort, kvalitet, holdbarhed og deres miljømæssige aftryk.
Først og fremmest opfører polyester og viskose sig ret forskelligt som tekstiler. Polyester er kendt for at være meget slidstærkt: fibrene er robuste og holder længe, selv under gentagen brug og vask. Polyesterstof krymper stort set ikke og krøller minimalt, så tøjet holder faconen. Det beholder også farve og form over tid og tørrer hurtigt efter vask. Til gengæld er polyester ikke særligt åndbart og kan være lidt af en svedkatalysator.
Viskose kan derimod krympe og krøller lettere end polyester. Til gengæld har viskose den kvalitet, at det føles mere naturligt og falder pænere. Det er blødt, let og åndbart, hvilket gør det ideelt til varmt vejr. Viskose vinder på sin æstetik og eksklusive fornemmelse, men kræver en mere forsigtig behandling for at forblive pænt.
Viskose og polyester påvirker også miljøet på forskellige måder. Viskose laves af fornybare ressourcer, som træ og bambus, og fiberen er biologisk nedbrydelig. Til fremstillingen af konventionel viskose anvender man skrappe kemikalier som man risikerer at udlede i miljøet.
Polyester derimod fremstilles af petrokemikalier, hvilket betyder, at det kommer fra en ikke-fornybar ressource. Polyesterproduktion kræver meget energi og indebærer udledning af drivhusgasser. Selve fiberen er ikke-bionedbrydelig, så en polyestertrøje, vil kunne ligge efterladt i naturen i flere årtier eller længere, uden at den bliver nedbrudt.
Footnote:
^Results based on LCA standards (ISO14040/44) and available via Higg MSI(Version 3.7)